Masopust je tady

//Masopust je tady

Masopust je tady

Únor je čas zabíjaček, radosti a slavností… Oslavujme, tančíme, zpíváme. 

„Masopust na slunci – pomlázka u kamen“

V zimním období žila zabijačkami celá vesnice. Lidé se vzájemně navštěvovali a obdarovávali, slavili a odpočívali. Vedle povídání pohádek, draní peří a malé řemeslné výroby všeho druhu se tak peklo, vařilo, nakládalo a hodovalo.

Jednom ze způsobů, jak udržet maso co nejdéle bylo uzení. Než maso udili, museli jej v sudu dobře a několikrát překládat a proležet. Jinak se ,maso nakládalo do různého koření, nejčastěji česneku s kmínem.  Uzené koleno z vepře, ale také uzené maso beraní nebo z kozla i králíka patřilo mezi tradiční masopustní lahůdky. Z mleté masy všeho se pak dělávaly klobásky.

Recepty na zabijačkové lahůdky se předávaly z generace na generaci jako rodinná vzácnost.

Po vepřové hlavě se v kotli vařily jitrnice, jelita a tlačenka. Polévka silná z vývarů všeho masa se tak nazývala „ovarovice“ Z vařené kůže, kližek a odřezků masa se dělávala tlačenka a huspenina (dnes známe jako sulc).

Část slaniny využili babičky a dědové k uzení, ostatní se vyškvařila na sádlo, bez kterého se neobešla žádná domácnost.

„Na ostatky lužky – budou jabka, hrušky (Masopustní úterý). „

Vedle masa patřilo na masopustní stůl také pečivo. Protože měly hospodyňky sádlo, hodně se smažilo. Koblihy, šišky, různé tvary jako hřebeny, prsty, „boží milosti“, „křehůtky“, ale také „uzly“ , „věnce“ , „osmičky“, „šneky“ i figurky.

Z kynutých koláčů se pekly tzv. „Družbance“, které plnily podle krajů většinou hospodyně povidly, mákem i tvarohem.

Jak projít masopustem?

Tučný čtvrtek neboli tučňák, poslední čtvrtek před masopustní nedělí se hodovalo.

O „Taneční neděli“ se plesalo i  tančilo. Tzv. „Mužovský bál“, kdy měli hlavní slovo muži. O „babském bálu“ to zase byly dámy.

Masopustní pondělí patřilo právě mužovskému bálu.

Maškarní úterý se lidé oblékli do masek a krojů i kostýmů. Při dovádění masek došlo i na divadelní hry a spoustu krajových zvyků.

Popeleční středa – podle svěceného popelu, kterým kněz křižuje lidi v kostelu při bohoslužbě. Popel pochází z ratolestí kvetoucích kočiček, jívy. O Popeleční středě hledali muži směšně odění Masopusta. Prohlíželi kouty, skříně a dostávali koledu.  

O Masopustu lidé dodržovali mnoho zvyků a tradic:

Stínání kohouta, porážku kobyly, babský mlýn, Ostatky, pochování basy, vodění medvěda nebo růžičkovou koledu.

Přijďte do CREATIVE WORLD v Pražských Holešovicích a zahrajte si Masopustní stezku. Užijete legraci a dozvíte se spoustu zajímavostí. Samozřejmě všemi smysly.

By | 2018-02-11T17:57:26+00:00 Únor 11th, 2018|Nezařazené|